16

REKRUTACJA

DIETETYKA

Prawidłowe żywienie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka. Trwające w społeczeństwie przemiany generują zwiększone zapotrzebowanie na porady dietetyczne, które dotyczą nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, chcących przez racjonalne odżywianie poprawić swoją jakość życia, kondycję psychiczną czy wygląd zewnętrzny. Wykwalifikowana kadra dietetyków jest podstawowym ogniwem prawidłowego żywienia człowieka. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz  dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.

 

Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych. Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w następujących placówkach:

  • oddziałach szpitalnych;
  • poradniach podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznych (np. diabetologicznej, chorób metabolicznych, alergologicznej, gastroenterologicznej, pediatrycznej),
  • w poradniach dietetycznych,
  • gabinetach odnowy biologicznej,
  • placówkach sportowych (klinikach sportowych, fitness klubach, siłowniach),
  • firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym,
  • firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
  • firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia i suplementy diety,
  • zakładach żywienia zbiorowego (żłobkach, przedszkolach, szkołach, domach opieki, sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych itp.),
  • instytutach naukowo-badawczych,
  • instytucjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.

 


 PRZEDMIOTY REALIZOWANE W CAŁYM CYKLU STUDIÓW

Nazwa przedmiotów Liczba godzin ECTS
MODUŁ PRZEDMIOTÓW OGÓLNYCH 280 22
BHP i ergonomia
Dokumentacja żywieniowa
Etyka w zawodzie dietetyka
Język angielski
Komunikacja interpersonalna
Organizacja żywienia zbiorowego
Podstawy ochrony własności intelektualnej
Podstawy pedagogiki
Socjologia ogólna z elementami socjologii zdrowia
Informatyka ze statystyką medyczną
MODUŁ PRZEDMIOTÓW PODSTAWOWYCH 320 26
Anatomia
Biochemia ogólna
Biochemia żywności
Chemia żywności
Fizjologia
Genetyka
Pierwsza pomoc
Mikrobiologia ogólna i żywności
Parazytologia
Patologia
Psychologia ogólna
MODUŁ PRZEDMIOTÓW KIERUNKOWYCH 635 59
Analiza i ocena jakości żywności
Dietetyka pediatryczna
Edukacja żywieniowa
Farmakologia i farmakoterapia
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywieniowe
Kliniczny zarys chorób
Metodologia badań naukowych
Organizacja pracy na stanowisku dietetyka
Podstawy zdrowia publicznego
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
Seminarium licencjackie
System zagwarantowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Technologia potraw i żywności dietetycznej
Towaroznawstwo żywności
Wyposażenie techniczne
Żywienie człowieka
MODUŁ KSZTAŁCENIA SPECJALONOŚCIOWEGO - PORADNICTWO DIETETYCZNE 435 54
Alergie pokarmowe
Choroby dietozależne
Dietetyka kliniczna
Immunologia
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania
Poradnictwo dietetyczne
Pracownia technologiczno-żywieniowa
Psychologiczne metody poradnictwa żywieniowego
Suplementy diety
Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe
Żywienie dzieci
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
Praktyki zawodowe 480 19
Wstępna praktyka szpitalna 160
Żywienie dzieci 80
Żywienie zbiorowe 80
Dom opieki 160

rekrutacja banerkierunki banerprojekty unijnebaner glownacentrum symulacji baner

Logowanie

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 ministerstwo szkolnictwa

ministerstwo zdrowia

portal pielegniarek

pomostowe

szpital sosnowiec

osrodek

 

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie dlatego na naszej stronie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo na to zgody, prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.