16

 

REKRUTACJA

DIETETYKA

Prawidłowe żywienie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka. Trwające w społeczeństwie przemiany generują zwiększone zapotrzebowanie na porady dietetyczne, które dotyczą nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, chcących przez racjonalne odżywianie poprawić swoją jakość życia, kondycję psychiczną czy wygląd zewnętrzny. Wykwalifikowana kadra dietetyków jest podstawowym ogniwem prawidłowego żywienia człowieka. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz  dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.

 

Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych. Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w następujących placówkach:

  • oddziałach szpitalnych;
  • poradniach podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznych (np. diabetologicznej, chorób metabolicznych, alergologicznej, gastroenterologicznej, pediatrycznej),
  • w poradniach dietetycznych,
  • gabinetach odnowy biologicznej,
  • placówkach sportowych (klinikach sportowych, fitness klubach, siłowniach),
  • firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym,
  • firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
  • firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia i suplementy diety,
  • zakładach żywienia zbiorowego (żłobkach, przedszkolach, szkołach, domach opieki, sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych itp.),
  • instytutach naukowo-badawczych,
  • instytucjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.

 


 PRZEDMIOTY REALIZOWANE W CAŁYM CYKLU STUDIÓW

Nazwa przedmiotów Liczba godzin ECTS
MODUŁ PRZEDMIOTÓW OGÓLNYCH 280 22
BHP i ergonomia    
Dokumentacja żywieniowa    
Etyka w zawodzie dietetyka    
Język angielski    
Komunikacja interpersonalna    
Organizacja żywienia zbiorowego    
Podstawy ochrony własności intelektualnej    
Podstawy pedagogiki    
Socjologia ogólna z elementami socjologii zdrowia    
Informatyka ze statystyką medyczną    
MODUŁ PRZEDMIOTÓW PODSTAWOWYCH 320 26
Anatomia    
Biochemia ogólna    
Biochemia żywności    
Chemia żywności    
Fizjologia    
Genetyka    
Pierwsza pomoc    
Mikrobiologia ogólna i żywności    
Parazytologia    
Patologia    
Psychologia ogólna    
MODUŁ PRZEDMIOTÓW KIERUNKOWYCH 635 59
Analiza i ocena jakości żywności    
Dietetyka pediatryczna    
Edukacja żywieniowa    
Farmakologia i farmakoterapia    
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywieniowe    
Kliniczny zarys chorób    
Metodologia badań naukowych    
Organizacja pracy na stanowisku dietetyka    
Podstawy zdrowia publicznego    
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia    
Seminarium licencjackie    
System zagwarantowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności    
Technologia potraw i żywności dietetycznej    
Towaroznawstwo żywności    
Wyposażenie techniczne    
Żywienie człowieka    
MODUŁ KSZTAŁCENIA SPECJALONOŚCIOWEGO - PORADNICTWO DIETETYCZNE 435 54
Alergie pokarmowe    
Choroby dietozależne    
Dietetyka kliniczna    
Immunologia    
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania    
Poradnictwo dietetyczne    
Pracownia technologiczno-żywieniowa    
Psychologiczne metody poradnictwa żywieniowego    
Suplementy diety    
Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe    
Żywienie dzieci    
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących    
Praktyki zawodowe 480 19
Wstępna praktyka szpitalna 160  
Żywienie dzieci 80  
Żywienie zbiorowe 80  
Dom opieki 160  

Logowanie

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 ministerstwo szkolnictwa

ministerstwo zdrowia

 

pomostowe

szpital sosnowiec

osrodek

 

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie dlatego na naszej stronie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo na to zgody, prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.