DIETETYKA
Prawidłowe żywienie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka. Trwające w społeczeństwie przemiany generują zwiększone zapotrzebowanie na porady dietetyczne, które dotyczą nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, chcących przez racjonalne odżywianie poprawić swoją jakość życia, kondycję psychiczną czy wygląd zewnętrzny. Wykwalifikowana kadra dietetyków jest podstawowym ogniwem prawidłowego żywienia człowieka. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.
Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych. Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w następujących placówkach:
- oddziałach szpitalnych;
- poradniach podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznych (np. diabetologicznej, chorób metabolicznych, alergologicznej, gastroenterologicznej, pediatrycznej),
- w poradniach dietetycznych,
- gabinetach odnowy biologicznej,
- placówkach sportowych (klinikach sportowych, fitness klubach, siłowniach),
- firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym,
- firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia i suplementy diety,
- zakładach żywienia zbiorowego (żłobkach, przedszkolach, szkołach, domach opieki, sanatoriach, ośrodkach wypoczynkowych itp.),
- instytutach naukowo-badawczych,
- instytucjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.
PRZEDMIOTY REALIZOWANE W CAŁYM CYKLU STUDIÓW
Nazwa przedmiotów | Liczba godzin | ECTS |
MODUŁ PRZEDMIOTÓW OGÓLNYCH | 280 | 22 |
BHP i ergonomia | ||
Dokumentacja żywieniowa | ||
Etyka w zawodzie dietetyka | ||
Język angielski | ||
Komunikacja interpersonalna | ||
Organizacja żywienia zbiorowego | ||
Podstawy ochrony własności intelektualnej | ||
Podstawy pedagogiki | ||
Socjologia ogólna z elementami socjologii zdrowia | ||
Informatyka ze statystyką medyczną | ||
MODUŁ PRZEDMIOTÓW PODSTAWOWYCH | 320 | 26 |
Anatomia | ||
Biochemia ogólna | ||
Biochemia żywności | ||
Chemia żywności | ||
Fizjologia | ||
Genetyka | ||
Pierwsza pomoc | ||
Mikrobiologia ogólna i żywności | ||
Parazytologia | ||
Patologia | ||
Psychologia ogólna | ||
MODUŁ PRZEDMIOTÓW KIERUNKOWYCH | 635 | 59 |
Analiza i ocena jakości żywności | ||
Dietetyka pediatryczna | ||
Edukacja żywieniowa | ||
Farmakologia i farmakoterapia | ||
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywieniowe | ||
Kliniczny zarys chorób | ||
Metodologia badań naukowych | ||
Organizacja pracy na stanowisku dietetyka | ||
Podstawy zdrowia publicznego | ||
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | ||
Seminarium licencjackie | ||
System zagwarantowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności | ||
Technologia potraw i żywności dietetycznej | ||
Towaroznawstwo żywności | ||
Wyposażenie techniczne | ||
Żywienie człowieka | ||
MODUŁ KSZTAŁCENIA SPECJALONOŚCIOWEGO - PORADNICTWO DIETETYCZNE | 435 | 54 |
Alergie pokarmowe | ||
Choroby dietozależne | ||
Dietetyka kliniczna | ||
Immunologia | ||
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania | ||
Poradnictwo dietetyczne | ||
Pracownia technologiczno-żywieniowa | ||
Psychologiczne metody poradnictwa żywieniowego | ||
Suplementy diety | ||
Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe | ||
Żywienie dzieci | ||
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących | ||
Praktyki zawodowe | 480 | 19 |
Wstępna praktyka szpitalna | 160 | |
Żywienie dzieci | 80 | |
Żywienie zbiorowe | 80 | |
Dom opieki | 160 |